Page content

15 feiten over reizen, kende jij ze al?

article content

15 feiten over reizen, kende jij ze al?

Reizen verbreed je horizon, dat is een feit. Maar reizen maakt veel meer los dan je denkt. Wij verzamelden 15 feiten over reizen voor je die je gegarandeerd laten nadenken over het nut en de noodzaak van reizen.

# 1 Reizen werkt probleemoplossend

Door reizen wordt je vermogen om problemen op te lossen vergroot. Hoezo dan? Reizen stimuleert letterlijk je creativiteit en zet je brein dus flink aan het werk. Nieuwe geluiden van een stad, smaken van eten en drinken, andere talen. Maar ook geuren en nieuwe bezienswaardigheden. Allemaal creëren ze nieuwe verbindingen in je hersenen en zorgen ze ervoor dat je hersenen zich blijven ontwikkelen. En dat helpt je dus bij het zien van nieuwe oplossingen!

#2 Reizen zorgt voor verbinding

Doordat mensen gaan reizen, worden ze gedwongen om uit hun eigen veilige bubbel te gaan. Je komt daardoor onherroepelijk in contact met andere culturen en mensen. Dat zorgt ervoor dat je mensen verbindt die je ander misschien nooit zou zien of spreken.

#3 Frankrijk is number one!

Frankrijk is het populairste land ter wereld! Eerlijk gezegd is Frankrijk niet onze persoonlijke favoriet, maar eerlijk is eerlijk: Frankrijk heeft veel mogelijkheden voor reizigers/ Frankrijk verwelkomt jaarlijks 82 miljoen mensen. Ondertussen bezoeken meer dan 75 miljoen mensen de Verenigde Staten en dat geldt ook voor Spanje. Deze drie landen vormen dus samen de top 3 van meest bezochte landen.

France is the most visited country in the world, with over 82 million international visitors per year. The United States (75.6 million) and Spain (75.6 million) round out the top three, respectively.[1]

#4 Reizen bevordert de gezondheid

Serieus? Wij hebben de bron niet van dit onderzoek, maar de filosofie staat ons wel aan! Het schijnt zo te zijn dat vrouwen die minimaal twee keer per jaar op vakantie gaan een aantoonbaar kleiner risico hebben op een hartaanval dan vrouwen die veel minder op vakantie gaan. En hoe zit dat bij mannen? Mannen die niet jaarlijks op vakantie gaan hebben blijkbaar 20% meer kans op overlijden. Bovendien hebben ze 30% meer risico op hartaandoeningen. Of het klopt of niet maakt ons niet zoveel uit: dit een prima excuus om vaker op vakantie te gaan, toch?

#5 Drukste airport in de wereld

Het drukte airport ter wereld is het Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (ATL) in Atlanta, Georgia. Jaarlijks worden er meer dan 50 miljoen vluchten uitgevoerd op dit vliegveld in de Verenigde Staten. WOW!

#6 Bangkok has it all

Bangkok is met meer dan 20 miljoen internationale bezoekers de meest bezochte stad ter wereld. Laat je niet gek maken in deze stad vol met scooters, tuk-tuks en een enorme smeltkroes aan geuren, kleuren en mensen. Bangkok wordt op de voet gevolgd door Londen en natuurlijk de stad van de liefde: Parijs! Daarna zijn ook Dubai, Singapore, Tokyo en Seoul populair. Opvallend vinden wij dat New York met iets meer dan 12 miljoen bezoekers pas op de achtste plaats komt van meest bezochte steden ter wereld.

#7 Grootste hotel ter wereld

Voor het grootste hotel ter wereld moet je naar Maleisie toe! Naar het First World Hotel om precies te zijn. Dit hotel heeft – schrik niet – 7.351 kamers! Maar Las Vegas zou Las Vegas niet zijn als je daar ook niet een enorm hotel kon vinden: het Palazzo complex daar heeft 7.117 kamers en meer dan 40 restaurants. Impressive!

#8 Geef geld uit aan herinneringen

Geld dat we uitgeven om te reizen maakt ons vele malen gelukkiger dan geld dat we uitgeven aan materiele zaken. Dat zal voor velen wellicht geen nieuwtje zijn. Weet jij nog wat je kado kreeg voor je tiende verjaardag? Of voor je 18e verjaardag dan? Daarentegen weet je vaak nog wel veel over de vakanties met je ouders vroeger en kun je je vast nog wel dat prachtige zwembad herinneren in Italië of die enorme berg in Sri Lanka.

Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow mindedness, and many of our people need it sorely on these accounts. – Mark Twain

#9  Wat is jouw beroep?

Mensen die houden van reizen en dus ook meerdere keren per jaar op vakantie gaan, werken vaak in bepaalde beroepsgroepen. Onder andere hulpverleners, leraren, mensen die in de horeca werken, ambtenaren en archeologen schijnen toch echt vaker op vakantie te gaan. Zijn wij toch wel benieuwd naar andere beroepen, want volgens mij kunnen coaches en reisspecialisten zelf er ook wel wat van 😉

#10 Romantiek…

…ga je uiteraard het meest vinden in Parijs! Dit is toch nog steeds ’s werelds meest romantische stad en dat snap ik volledig, want wat is Parijs toch een heerlijke stad met haar fijne plekjes langs het water en prachtige gebouwen. Natuurlijk zijn er meer romantische steden en wat opvalt is dat Europa hierin goed scoort, want ook Venetië en Florence – allebei in Italië – scoren erg goed als romantische steden. Zou het iets te maken hebben met het temperament van de bevolking?

#11 Stop met online zijn

Dit is een inkoppertje en toch vind ik het zelf ook altijd moeilijk: niet continu online zijn. Het is bewezen dat mensen die hun werk, e-mail en social media op vakantie niet kunnen loslaten uiteindelijk veel minder herinneringen hebben aan de vakantie dan mensen die echt even helemaal ‘offline’ zijn. Laat je notebook dus lekker thuis of doe hetzelfde als Koning Willem-Alexander en Máxima: laat alle techniek thuis met het hele gezin als je op vakantie gaat. Zeker weten dat het je gaat bevallen! Confrontered: één uur werken leidt tot 43% minder herinneringen aan de vakantie!

# 12 Introvert versus extravert

Totaal niet verrassend wat mij betreft: introverte mensen zoeken tijdens de vakantie juist de rust op en kiezen bijvoorbeeld voor de bergen en natuur. Ben je extravert? Dan schijn je vaker te kiezen voor een strandvakantie. Als je jezelf bedenkt dat extraverte personen houden van grote gezelschappen, nieuwe contacten en aandacht dan klinkt dit natuurlijk best wel logisch. Introverte mensen trekken zich juist wat meer terug en filosoferen graag. Waar kan dat beter dan in de natuur?

#13 Meest bezocht museum

Als Parijs en Frankrijk zo enorm populair zijn dan is het natuurlijk heel logisch dat het Louvre het meest bezochte museum ter wereld is! Oorspronkelijk is het Louvre een fort in de 12e eeuw, later kreeg het een functie als museum. En tegenwoordig dus het meest bezochte museum ter wereld met meer dan 9 miljoen bezoekers per jaar.

Louvre stedentrip Parijs

#14 Sterkere relaties

Pak je tas maar vast in samen met je lief, want dit is het beste nieuws in deze blog: stellen die samen reizen hebben doorgaans veel sterkere relaties. Wanneer je namelijk samen in nieuwe situaties terecht komt, zul je je moeten aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en bovendien moet je op elkaar vertrouwen in situaties die je nog niet kenden. Het is wetenschappelijk bewezen dat je je meer bindt wanneer je elkaar moet vertrouwen.

#15 Feit over jetlags

Een jetlag komt veel harder aan wanneer je van west naar oost reist, dan wanneer je van oost naar west reist. Waarom? Als je van west naar oost reist dan wordt onze dag korter gemaakt. Onze slaap- en waakcyclus iets langer wordt dan 24 uur zoals reizen van oost naar west dan is het voor onze hersenen veel makkelijker om zich aan te passen.